BAĞIŞIKLIĞIN ALTIN KURALLARI

7 Aralık 2020
1.394 kez okundu

Vaka sayılarının artması üzerine hepimiz bahar aylarındaki tedirginliğimize geri döndük. Birçoğumuz kendimiz veya yakınlarımızdan dolayı hastalık sürecini tecrübe ettik. Bu süreçte en etkili ilacın vücut bağışıklığı olduğuna şahit olduk. Salgına beslenme gözüyle bakmanın daha faydalı olacağını düşünerek yazı dizime bu konuyla başlamak istedim.

Bağışıklığın ilk adımı vücut için dengeli ve yeterli miktarlarda beslenmektir. Sağlıklı bir vücut için çeşitlilik esastır. Önemli olan gün içinde alınması gereken besin ögelerini birçok farklı gıda üzerinden almaktır. Faydalı olduğunu düşündüğümüz birkaç besin ya da baharatları gün içinde çok fazla tüketmek istediğimiz sonucu vermeyecektir. Genel olarak bahsetmek gerekirse güçlü bir bağışıklık için;

  • C vitamini içeriği yüksek gıdalar (yeşil yapraklı sebze ve meyveler)
  • Yeterli miktarda su tüketimi
  • Kaliteli uyku düzeni
  • Günlük yapacağınız kısa süreli egzersizler salgına ve diğer hastalıklara karşı yeterli olacaktır.

C Vitaminine Dikkat!

1 öğününüzde tüketeceğiniz zeytinyağlı sebze yemeği, C vitamini içeriği yüksek olan kivi, portakal, mandalina ve greyfurt gibi meyveler, yemeklerin yanına ekleyeceğiniz limonlu, yeşillikli salatalar günlük C vitamini ihtiyacınızı büyük ölçüde karşılayacaktır. Ancak bu besinler tüketilirken porsiyon miktarlarına dikkat edilmelidir. Çünkü C vitamini vücutta depolanmayan, günlük alınması gereken bir vitamindir. Yani salgından korunmak, bağışıklığımızı güçlü tutmak için kilolarca meyve yememize gerek yok. Çünkü fazla alınan C vitamini gün içinde idrarla vücuttan atılır. Ve vücutta kalan meyve şekeri zamanla kilo artışına neden olur.

Kaliteli Uyku Bağışıklığı Destekliyor

Güçlü bir bağışıklık için düzenli uyku alışkanlığı kazanmak kaçınılmazdır. Kaliteli bir uyku ile hormonal dengeyi sağlamak için özellikle gece, karanlık ortamda uyumamız gerekiyor. Çünkü hava karardıktan sonra vücudumuz uyku hormonu (melatonin) salgılıyor. Bu hormon çocuklarda ‘Uyusun da büyüsün’ dediğimiz, yetişkinler için de büyük öneme sahip yapım hormonudur. Ve uyku süresince vücudu tamir eder. Özellikle 23.00 – 05.00 saatleri arasında en üst seviyeye ulaşır. Bu saatlerde uyuyor olmak bağışıklık sistemimizi destekleyecektir.

Tüm Besin Gruplarını Tüketin

Dinç hissetmek için sebze ve meyveleri, güçlü bir hareket sistemi için proteinleri, kan şekeri dengesi için karbonhidratları, düzenli çalışan boşaltım için yağ grubunu öğünlerinizden eksik etmeyin. Renkli salatalar, haftanın birkaç gününde et yerine tercih edeceğimiz kuru baklagiller, birkaç gün ekmek yerine tüketebileceğimiz bulgur pilavı veya sebzeli makarna, ara öğünlerimizde ufak porsiyonlardaki kuru yemişler sağlımız için gerekli çeşitliliği sağlayacaktır.

Özellikle kilo vermek veya kilosunu korumak isteyenlerde şahit olduğumuz karbonhidrat grubunu öğünlerden çıkarmak, kan şekerinizi düşürerek yeme atakları geçirmenize, bu tarz yaklaşımlarla kilo kaybı yaşansa bile sonrasında verilen kiloların hızlı bir şekilde geri alınmasına sebep olacaktır. Bu yüzden özellikle böyle bir salgın dönemindeyken vücudumuza ihtiyacı olan besinleri tam olarak almalı, mücadele için bir cephe daha açmamalıyız.

Su İle Bağışıklığınızı Destekleyin

Bağışıklık faaliyetlerinin devamı, sindirimin gerçekleşmesi, tüketilen besinlerin vücutta tam olarak kullanılabilmesi için su tüketimi yeterli olmalıdır. Bu miktar kadınlarda ortalama 2 litre, erkeklerde 2,5 litredir. Bilinenin aksine tükettiğimiz çay ve kahveler günlük su  miktarımıza dahil değildir. Çünkü gün içinde diüretik etki göstererek vücuttan sıvı kaybına sebep olurlar. Ayrıca tatlı ihtiyacınızı bastırmak için suyunuzu çubuk tarçın ile tatlandırabilir, ödem problemi yaşıyorsanız maydanoz veya yeşil elma ekleyebilirsiniz. Su içmekte zorlananlar, tansiyon probleminiz yoksa suyunuzu limonla tatlandırabilirsiniz. Ancak bu tarz uygulamaların uzun süreli olmaması ve saf suyun da düzenli olarak vücuda alınması böbrek sağlığı açısından önemlidir.

Baharatlardan Faydalanın

Yemeklerinizi tatlandıracak çeşitli renklerde baharatlar da bağışıklığınızı destekleyecektir. Özellikle salatalarınıza ekleyeceğiniz sumak veya çorbalarınıza katacağınız zerdeçal bu konuda çok faydalıdır. Ancak tek başına baharatlar yeterli değildir. Bağışıklık ancak bütüncül yaklaşıldığında kuvvetlenir.

 

Bu yazımda sizin için faydalı olacağını düşündüğüm bu konulardan bahsetmek istedim.  Sonraki yazılarımda görüşmek üzere. Sağlıkla kalın…