TERMİK SANTRAL ÇED DOSYASI BAKANLIKTAN GERİ ÇEKİLDİ  

Bergama sınırları içinde, Dikili’nin ise Çandarlı Mahallesi’ne yakın bir alanda Ege Yıldızı Doğal Gaz ve Elektrik Üretim A.Ş tarafından yapılmak istenen termik santral projesinin geri çekildiği öğrenildi. Çevre Bakanlığı’ndan ...

Özgürses Gazetesi
03:58 -
Abone ol
TERMİK SANTRAL ÇED DOSYASI BAKANLIKTAN GERİ ÇEKİLDİ   

Bergama sınırları içinde, Dikili’nin ise Çandarlı Mahallesi’ne yakın bir alanda Ege Yıldızı Doğal Gaz ve Elektrik Üretim A.Ş tarafından yapılmak istenen termik santral projesinin geri çekildiği öğrenildi. Çevre Bakanlığı’ndan gelen haber bölgede sevinç yarattı.

Konu ile ilgili bilgi veren Bergama Çevre Platformu Sözcüsü Erol Engel; “Çevre ve Şehircilik Bakanlığından termik santral proje dosyasının geri çekildiği bilgisini aldık. Ancak detayları henüz öğrenemedik” dedi.Engel; “Yöre halkının kararlılığı da buna neden olmuş olabilir. Geçmişte siyanürle altın çıkaran madene karşı gösterdiğimiz direnç ve mücadele Bergama’nın kolay yutulur bir lokma olmadığının göstergesidir.” dedi.

Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç ise kararla ilgili olarak; “Daha önce termik santral ile ilgili ÇED toplantısının 12 Kasım’da yapılacağı duyurulmuştu. Ancak öğrenilen bilgiye göre ÇED dosyası revize edilmek üzere bakanlıktan alınmış.Bu nedenle ÇED toplantısı iptal edilmiş. Dosyanın tamamı mı yoksa revize edilmek için mi geri çekildiği henüz belli değil.İlk proje dosyasında bu alan doğalgaz çevrim santrali olarak görülüyordu. Belki de bu projeye geri dönülmek isteniliyordur.” dedi.

TEDBİRİ ELDEN BIRAKMAYACAĞIZ

Yerleşim yerlerine yakın bir alana yapılacak santralin küllerinin UNESCO Dünya Kültür Mirası ilan edilen Bergama’da Asklepion’a 900 metre uzaklıkta depolanacağını hatırlatan Başkan Gönenç; “Termik santrale karşı Çandarlı’da gerçekleşen bilgilendirme toplantısında, Bakırçay halkı termik santrale geçit vermeyeceğini kitlesel katılım sağlayarak göstermişti.

Böyle bir kararda çevre halkının kararlılığı da etkili olmuş olabilir. Yine de tedbiri elden bırakmayacağız. İnsanımızın sağlığını, çocuklarımızın geleceğini tehdit eden her türlü kirleticiye karşıyız. Kim yaparsa yapsın sonunda insanlarımız zehirlenecek. Buraya termik santral yapılmasına müsaade etmemeye kararlıyız” diye konuştu.