Bergama Belediyesi tarihi bir karara imza attı.

  Şubat ayı Meclis Toplantısı’nı gerçekleştiren Bergama Belediyesi, Alevileri yakından ilgilendiren tarihi bir karara imza attı. Bergama Belediye Meclisi’nin oybirliği ile almış olduğu karar doğrultusunda ilçedeki tüm cemevl...

Özgürses Gazetesi
05:03 -
Abone ol
Bergama Belediyesi tarihi bir karara imza attı.

 

Şubat ayı Meclis Toplantısı’nı gerçekleştiren Bergama Belediyesi, Alevileri yakından ilgilendiren tarihi bir karara imza attı.

Bergama Belediye Meclisi’nin oybirliği ile almış olduğu karar doğrultusunda ilçedeki tüm cemevlerine ibadethane statüsü verildi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Türkiye’deki cemevleri ilgili yapılan başvuruyu 2 Aralık 2014 tarihinde karara bağlamış; Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin “ayrımcılığın yasaklanması” ile ilgili 14’üncü maddesinin ihlal edildiğine hükmetmişti.

Karar üzerine harekete geçen Bergama Belediyesi’nin CHP’li Meclis Üyeleri cemevlerinin ibadethane statüsüne kavuşması için Belediye Meclisi’ne önerge verdi.

Cemevlerinin inançlara ve ibadete saygı kapsamında ibadethane olarak değerlendirilmesinin gerektiğininvurgulandığı önerge, Meclis’te oylamaya sunuldu.

Oybirliği ile kabul edilen önerge ile birlikte Bergama sınırlarındaki tüm cemevleri ibadethane statüsüne kavuştu. Daha önce kültür merkezi olarak anılan ve kararla birlikte resmi ibadet yeri olarak tescil edilen cemevleri bundan böyle diğer ibadethaneler gibi belediye olanaklarından yararlanabilecek.

İnanç ve özgürlüklerin toplumun her alanında savunulması gerektiğini, cemevlerinin dini ibadet yeri olduğunu söyleyen Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, “İnançlar özgürlük alanıdır. Herkes ibadetini istediği yerde, istediği şekilde yapmalıdır. Cemevlerinin ibadethane olup olmadığı Türkiye’de yıllardır tartışma konusu yapılmıştır. Cemevleri, dini ibadet yeridir. Bugün vermiş olduğumuz önerge ile ilçemizdeki cemevlerininresmi ibadethane olarak kabul edilmesi Alevi yurttaşlarımız için çok önemli bir gelişmedir. Ben Belediye Meclis Üyelerimizi, göstermiş oldukları hassasiyet nedeniyle kutluyorum” diye konuştu.