FOÇA ILIPINAR’DAKİ AĞAÇ KATLİAMINA DUR DENİLDİ

Foça Belediyesi, Foça’da bulunan siyasi parti temsilcilikleri ve Sivil Toplum Kuruluşları Foça gündemini meşgul eden Ilıpınar Mahallesindeki ağaç katliamına karşı ortak bir basın açıklaması yaptı. Yapılan Basın açıklamasına CH...

Özgürses Gazetesi
03:06 -
Abone ol
FOÇA ILIPINAR’DAKİ AĞAÇ KATLİAMINA DUR DENİLDİ

Foça Belediyesi, Foça’da bulunan siyasi parti temsilcilikleri ve Sivil Toplum Kuruluşları Foça gündemini meşgul eden Ilıpınar Mahallesindeki ağaç katliamına karşı ortak bir basın açıklaması yaptı.

Yapılan Basın açıklamasına CHP İzmir Milletvekili Prof. Dr. Hülyan Güven, CHP İzmir İl Başkanı Ali Engin, İl Başkan Yardımcısı Dr. Ülkümen Rodoplu, İşçi Partisi İzmir İl Başkan Yardımcısı Yavuz Efe, Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ,  CHP, MHP, İP, BBP Foça İlçe Başkanları, Foça’da bulunan Sivil Toplum Kuruluşları ve vatandaşlar katıldı.

 

Ağaç katliamının yapıldığı Foça Ilıpınar Mahallesi Orman Bölgesine giden heyet burada bir basın açıklaması yaparak ağaç katliamının bir an önce durdurulmasını istedi.

Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, olanları ağaç katliamı olarak değerlendirdi.

Bu bir ağaç katliamıdır

Başkan Demirağ, “1 Ekim tarihinde yaptığımız Meclis toplantısından sonra, Meclisimizde bulunan iki siyasi parti CHP ve MHP’nin aldığı karar doğrultusunda buradayız. Foça Belediye Meclisi Grubunun ve vatandaşlarımızın buradaki katliama duyarsız kalmadığını görüyoruz. Buradaki katliama kesinlikle dur demek için burada toplanmış bulunuyoruz” dedi. Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, “Burada bir ağaç katliamı söz konusudur. Bu katliamı bir an önce durdurmaları için yetkililere sesleniyoruz” dedi.

Artık yeter

Artık yeter diyen Başkan Demirağ, “Foça için artık yeter diyoruz. Termik santraller, cüruf alanları ve şimdi de sırada orman alanları. Göründüğü üzere inanılmaz bir katliam söz konusu. Artık yeter” diye konuştu.

Yaşananlar bir doğa katliamıdır

CHP ve MHP Belediye Meclisi Gurubu adına ortak bir bildiri okuyan CHP Foça İlçe Başkanı Günal Biçer,yaşananların bir doğa katliamı olduğunu belirtti. İlçe Başkanı Biçer, “Hiçbir mantığı olmadığı gibi yapılan çalışma vicdanları yaralamaktadır.Çünkü; bir çam ağacının kesilebilmesi için oluşması gereken koşullar ortada yoktur. 70 yaş sonrası büyümesi duran çam ağaçları kesilerek yeni fidanlara yer açılır. Kesilen ağaçlar da ekonomiye kazandırılır. Ayrıca bu kesim seyrekleştirme metodu ile yapılır. Burada gördüğünüz gibi kökten yok ederek yapılmaz” dedi.

Kabul edilebilir açıklama yok

CHP Foça İlçe Başkanı Günal biçer, yapılan bu çalışmayla sadece çam fidanlarını değil, bölgede yaşayan binlerce canlıyla birlikte su kaynaklarını besleyen ağaçları, küresel ısınma ile mücadeleyi, oksijen depolarını da yok ettiğini iddia ederek, “Sizlerin de gördüğü gibi kesilen çam ağaçlarının en yaşlısı 25 ile 30 yaş aralığındadır. Dolayısıyla bu yapılan doğa cinayetidir ve açıklamak mümkün değildir. Ülkemizin en kurak bölgesi Ege Bölgesi’dir. Yeşili çoğaltmak, ağaçlandırmayı geliştirmek yerine yangınlardan kurtulan ağaçları Orman Bakanlığı yok ediyor. Üstelik kabul edilebilir hiç bir açıklama yok” diye konuştu.

Devlet rant amaçlı planlar yapmaz

Foça Ilıpınar Mahallesi Ormanlık alanda yapılan ağaç katliamına dur diyen kalabalık adına açıklama yapan CHP İlçe Başkanı Günal Biçer sözlerine şöyle devam etti; “Devlet, bu tür rant amaçlı planlar yapmaz. Dünya’nın kuraklıkla mücadele eden birçok ülkesinde, ormanlar oluşturabilmek adına milyonlarca dolar, bir o kadar da iş gücü harcanırken; biz ağaç fidanı dikmek adına 30 yaşına gelmiş genç ormanları yok ediyoruz.Bu yapılanın hiç de söylendiği gibi olmadığını düşünüyoruz. Biz Foçalılar olarak bu işin peşini bırakmayacağız. Tüm yasal ve demokratik haklarımızı sonuna kadar kullanarak mücadelemizi sürdüreceğiz.Orman Bakanlığı’na dava açarak bu kıyımın hesabını soracağımızdan kimsenin kuşkusu olmasın.Dünlerde devlet bu tür alanlardaki yaş ağaçların kesilmesini önlemek için güvenlik görevlileri aracılığı ile korumaya çalışırdı. Bu gün ise biz Foçalılar olarak yangınlardan kurtarabildiğimiz çam ağaçlarımızı, devletten korumaya çalışıyoruz. Bu yanlıştan bir an önce dönülmesini istiyoruz.”

AKP Mantığı

CHP İzmir İl Başkanı Ali Engin ise yaptığı açıklamada, “Burada yapılanlar tam bir AKP mantığı. Buradaki ağaçların ekonomik olmayıp daha ekonomik orman ağaçlarının dikilmesi fikri bize inandırıcı gelmiyor. Gerçekten komik. İnsanlar sırf yeşil olsun diye çim ekiyorlar. 20 yıllık bu sağlıklı ağaçları kesip yerine daha ekonomik ağaç dikeceğiz demek gerçekten komik. Talihsizlik” dedi.

Bir an önce ağaçlandırılmalı

İl Başkanı Engin, “Umarım bu alanlar yapılaşmaya açılmaz, cüruf alanı olarak değerlendirilmez. Bir an önce, Sivil Toplum Örgütleri, Belediyelerle beraber, en kısa sürede ilk ağaç dikme mevsimde orman haline getirilmelidir. Takipçisi olacağız” diye konuştu.

Foça Ilıpınar Mahallesi Orman Alanında yapılan ağaç katliamına dur diyen kalabalık daha sonra kesim yapılan alanda incelemede bulundu.