Benzinci Kör Hafız heykeli Kemeraltı ile buluştu

Kent kültürü adına önemli çalışmalar yapan Ä°zmir BüyükÅŸehir Belediyesi, Kemeraltı çarşısının sembol isimlerinden Benzinci Kör Hafız’ın anısını bir heykelle yaÅŸatıyor. 60 yıl boyunca çakmaklara benzin doldurarak yaÅŸamını sÃ...

Özgürses Gazetesi
08:20 -
Abone ol
Benzinci Kör Hafız heykeli Kemeraltı ile buluştu

Kent kültürü adına önemli çalışmalar yapan Ä°zmir BüyükÅŸehir Belediyesi, Kemeraltı çarşısının sembol isimlerinden Benzinci Kör Hafız’ın anısını bir heykelle yaÅŸatıyor. 60 yıl boyunca çakmaklara benzin doldurarak yaÅŸamını sürdüren Mustafa Ayrıközü’nün anısına yapılan heykel Kemeraltı’nın Milli Kütüphane Caddesi giriÅŸine yerleÅŸtirildi.

Ä°zmir’i kimliÄŸine uygun heykellerle buluÅŸturmayı ilke edinen Ä°zmir BüyükÅŸehir Belediyesi, Kemeraltı’nın sembol isimlerinden biri olmuÅŸ ve “Benzinci Kör Hafız” olarak bilinen merhum Mustafa Ayrıközü’nü de unutmadı. 60 yıla yakın süre boyunca Kemeraltı Çarşısı’nın Hükümet Konağı giriÅŸinde hep aynı noktada çakmaklara ilk yıllarda benzin, sonraki yıllarda gaz doldurarak yaÅŸamını sürdüren Benzinci Kör Hafız’ın heykeli tamamlandı. Heykel, Kemeraltı’nda Mustafa Ayrıközü’nün 60 yıl çalıştığı yere en yakın nokta olan Anafartalar Caddesi ile Milli Kütüphane Caddesi’nin kesiÅŸtiÄŸi yere konuldu.

Kemeraltı sembol isimleriyle de önemli
Görme engelli oluÅŸu ve hakkında anlatılan hikâyelerle Kemeraltı çarşısının sembol isimlerinden olan, 1997 yılında hayatını kaybeden Benzinci Kör Hafız’ın anısını yaÅŸatmayı hedefleyen heykeli Ä°zmirli heykeltıraÅŸ Can AkdaÅŸ yaptı. Heykel, Kemeraltı’nın sadece tarihi yapılarıyla deÄŸil esnafı ve sembol isimleriyle de kent kültürünün önemli bir parçası olduÄŸunu yeni nesillere aktarmayı hedefliyor. Heykel çalışması aynı zamanda kent aidiyeti, insan-mekan iliÅŸkisi ve vefa duygusuna atıfta bulunuyor.  Orta yaÅŸ ve üstü Ä°zmirlilerin hafızalarına kazınan Benzinci Kör Hafız’ın anısının yaÅŸatılması için kent tarihçileri, sanatçılar ve esnaf temsilcileri yıllardır çaÄŸrıda bulunuyordu.