İş Sağlığı ve Güvenliği ihmale gelmez

İnşaat ve yapı sektöründe iş sağlığı ve güvenliği semineri Bergama Ortak Sağlık Güvenlik birimi işbirliği ile Bergama Ticaret Odası toplantı salonunda A sınıfı iş güvenliği uzmanı İsmet Barış’ın sunumuyla gerçekleştirildi...

Özgürses Gazetesi
11:33 -
Abone ol
İş Sağlığı ve Güvenliği ihmale gelmez

İnşaat ve yapı sektöründe iş sağlığı ve güvenliği semineri Bergama Ortak Sağlık Güvenlik birimi işbirliği ile Bergama Ticaret Odası toplantı salonunda A sınıfı iş güvenliği uzmanı İsmet Barış’ın sunumuyla gerçekleştirildi.

İlk olarak iş kazalarının sektörlere dağılımına değinen Barış, en yoğun iş kazasının inşaat sektöründe gerçekleştiğini ve bunların %4’ünün ölümle sonuçlandığını belirtti. İş güvenliği uygulamalarının firmalarda uygulanma zorluğunun en önce işçi sebepli olduğunu söyleyen Barış:“Bir şantiyede teftiş sırasında görmüş olduğumuz aksaklıkları gidermek için uyarıda bulunduğumuzda işçi bu kurala uymak istemiyor. En önceliğimiz bu bilinci işçilerimize yerleştirmek. Böylece yaşanacak olan iş kazalarının önüne geçebiliriz” dedi. Sunumunda iş güvenliği ihmallerine değinen Barış, basit ihmaller nedeniyle ülkemizde inşaat sektöründe çok sık kazalar yaşandığını ve bazılarının ne yazık ki ölümle sonuçlandığına dikkat çekerek, aynı zamanda iş güvenliğinin sağlık alanına da değinerek çalışma esnasında oluşacak toz ve benzeri sağlığa zarar verecek olasılıklara karsı da önlem alınması gerektiğini söyledi. Sektörde yapılan başlıca hatalara da değinen Barış, inşaatlarda baret takmanın öneminden de bahsederek bareti sadece işçilerin değil inşaat alanında her kim bulunuyor olursaolsun o kişilerin de baret takması gerektiğini belirtti. 6331 sayılı iş sağlı ve güvenliği kanunun 4. Maddesine değinilen sunumdaişverenlerin mesul olduğu alanlardan bahsedildi.  25 Mayıs 2016 tarihinden itibaren çalışacak olan işçinin kendi alanında mesleki yeterlilik belgesi olması gerektiğini aksi haldeişverenin cezaya tabi tutulacağını belirten Barış, İnşaat denetimleri sırasında görülen yanlışlar ve yapılması gerekenler ile ilgili bilgi vermesinin ardındankatılımcıların sorularını yanıtlayaraksunumunusonlandırdı.