BERGAMALI ÇİFTÇİLER BELEDİYE İLE EL ELE ÖRGÜTLENİYOR

“Kırsal Kalkınma” hedefiyle kooperatifçiliğin önemine dikkat çekmek isteyen Bergama Belediyesi, Köy Koop İzmir Birliği ile yapmış olduğu işbirliği doğrultusunda “Çiftçiler Belediye İle El Ele Örgütleniyor Toplantısı”nın ilki...

Özgürses Gazetesi
04:30 -
Abone ol
BERGAMALI ÇİFTÇİLER BELEDİYE İLE EL ELE ÖRGÜTLENİYOR

“Kırsal Kalkınma” hedefiyle kooperatifçiliğin önemine dikkat çekmek isteyen Bergama Belediyesi, Köy Koop İzmir Birliği ile yapmış olduğu işbirliği doğrultusunda “Çiftçiler Belediye İle El Ele Örgütleniyor Toplantısı”nın ilkini bugün gerçekleştirdi.

Bergama Belediyesi Meclis Salonu’nda Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç evsahipliğinde düzenlenen toplantıya Köy Koop İzmir Birliği Başkanı Muhittin Akbulut, Köy Koop İzmir Birliği temsilcileri, Bergama Belediye Başkan Yardımcısı Ali Kahyaoğlu, Belediye Meclis Üyeleri Nihat Kaya, Mahmut Esat Dülge ve Güven Akkın, Bergama Ziraat Odası Başkanı Nuri Taşkıranoğulları, mahalle muhtarları ve çiftçiler katıldı.

Konuşmacı olarak kooperatifçilik üzerine yaptığı çalışmalarla bilinen Profesör Doktor Mustafa Kaymakçı’nın davet edildiği toplantı Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç’in açılış konuşması ile başladı.

Başkan Gönenç, kooperatifleşmenin üretici açısından büyük bir öneme sahip olduğunun altını çizerek “Biliyorsunuz, Bütünşehir Yasası yürürlüğe girene dek kırsal alandan sorumlu değildik. Ama yasa ile birlikte bu bölgelerin sorumluluğu da bize geçti. Biz yeni mahallelerimiz için bir şeyler yapmak istiyoruz. En önemli adımlardan birinin de kooperatifçiliği ayağa kaldırmak olduğunu düşünüyoruz. Bugün birincisini düzenlediğimiz toplantılarımızla üreticimiz, çiftçimiz için neler yapabiliriz? Onlara nasıl destek olabiliriz? Bu konuları konuşacağız” dedi.

Kooperatifçiliğin birçok soruna çözüm olacağını belirten Bergama Belediye Başkanı, “Burada önemli olan sizlerin katkısı. Bizden Belediye olarak ne bekliyorsunuz? Bu konuları detaylarıyla masaya yatırmamız lazım” diye konuştu.

Mehmet Gönenç’in ardından söz alan Köy Koop İzmir Birliği Başkanı Muhittin Akbulut ise “Biz kırsal kalkınmanın kooperatifçilik eliyle gerçekleşeceğini düşünüyoruz. Ve belediyelerin bize vereceği desteği çok önemsiyoruz. Kooperatifçilik özerkliktir. Bağımsızlık çok önemlidir. Bir yere bağımlı olursanız, o yer yıkıldığında siz de yıkılırsınız. Gönüllülük şarttır. Mutlaka örgütlenmemiz gerekiyor. Biz size bürokratik işlerde yardımcı olacağız” dedi.

Profesör Mustafa Kaymakçı da hazırladığı slaytlarla kooperatifçiliği anlattı, tanımını yaptı. Çiftçilere örgütlenme çağrısında bulunan Kaymakçı, “Köyleriniz mahalle statüsünü aldı ama sizler çiftçiliğinizi kaybetmediniz. Bizim amacımız sizin Bergama’da daha güçlü örgütlenmenizi sağlamak. Bunu da konuşarak, fikir alışverişinde bulunarak yapacağız. Kooperatifleşerek katma değer yaratacağız. Artı değerin çiftçide kalmasını sağlayacağız” diye konuştu.

Konuşmaların ardından çiftçiler, Profesör Kaymakçı’ya, Başkan Gönenç’e ve Birlik Başkanı Akbulut’a sorular yönelttiler.

İstişarelerin ardından çalışma komitesi kurulması kararlaştırıldı.