ALİAĞA’DA “KENT BELLEĞİ VE ANI EVİ” HAZIRLIĞI

Sınırları içinde Kyme, Myrina ve Gryneion, yakın çevresinde ise Elaia ve Aigai gibi antik kentlere ev sahipliği yapan İzmir’in Aliağa ilçesinde Belediye yerel tarih ve kültürü gelecek kuşaklara aktaracak çalışmalara hız verdi. Aliağa ...

Özgürses Gazetesi
01:36 -
Abone ol
ALİAĞA’DA “KENT BELLEĞİ VE ANI EVİ” HAZIRLIĞI

Sınırları içinde Kyme, Myrina ve Gryneion, yakın çevresinde ise Elaia ve Aigai gibi antik kentlere ev sahipliği yapan İzmir’in Aliağa ilçesinde Belediye yerel tarih ve kültürü gelecek kuşaklara aktaracak çalışmalara hız verdi. Aliağa tarihine ve kültürüne dair kitapları yayınlayan Belediye, “Aliağa Kent Belleği ve Anı Evi” projesi çalışmalarını da sürdürüyor.

 

ALİAĞA KENT KİTAPLIĞI DİZİSİ YAYINLANIYOR

Arkeolojik verilerle 8 bin öncesine ulaşan bölgedeki uygarlık geçmişinin birikimini gelecek kuşaklara taşımak ve Aliağa’da yaşayanlara bölge tarih ve kültürünü tanıtmak isteyen Aliağa Belediyesi kültür yayınlarına ağırlık verdi. “Aliağa Kent Kitaplığı” dizisiyle kitap yayınlarına başlayan Belediye, ilk olarak geçtiğimiz yıl Sebahattin Karaca’nın yazdığı ilköğretim öğrencilerine yönelik “Aliağa’nın Antik Kentleri” kitabını yayımladı. Ardından dizinin 2. kitabı olarak yerel tarihçi Cevat Yıldırım’ın “Güzelhisar” kitabını yayınladı.

 

“İLKÇAĞDAN 21.YÜZYILA ALİAĞA TARİHİ” BASIMA HAZIR

2 yıldır süren araştırma çalışmalarının ardından “İlkçağdan 21.yüzyıla, Aliağa Tarihi” kitabı Aliağa Belediyesi tarafından yayına hazırlandı. Başvuru eseri niteliğindeki kitapta 8 bin yıl önce Aliağa çevresindeki yaşamın ilk izlerinden başlayarak 21. Yüzyıla kadar bölgemizdeki tarihsel süreç ayrıntılarıyla yer alıyor. Aliağa’nın; 1950’lerin, 60’ların küçük tarım ve balıkçı kimliğinden, 1960’ların ikinci yarısından itibaren sanayileşmesine kadar tüm ayrıntıları da kitapta detaylarıyla işleniyor. Yazımı biten kitap kısa süre içinde basılacak.

 

2 yıldır Myrina ve Gryneion antik kentleri arkeolojik yüzey araştırmalarına destek veren Aliağa Belediyesi, bu araştırmalar sonucunda araştırma heyetinin hazırladığı makaleleri de “Myrina ve Gryneion Arkeolojik Yüzey araştırmaları, Belgeler ve Yeni Araştırmalar, 1.Cilt” adıyla yayına hazırladı. Adnan Menderes Üniversitesi Arkeoloji bölümü akademisyenleri tarafından yazılan eser, “Aliağa Kent Kitaplığı” dizisinin 4. Yayını olarak gelecek ay yayınlanacak.

Belediye 2017 yılı içinde Aliağalılardan derlenen fotoğraf arşivlerinden oluşan “Fotoğraflarla Aliağa” kitabını da yayınlayacak geçmişe dair anıları canlandıracak

 

ALİAĞA ANSİKLOPEDİSİ HAZIRLANIYOR

Kentin binlerce yıllık uygarlık mirasına sahip çıkıp geleceğe taşımak isteyen Aliağa Belediyesi, Aliağa’yı tüm yönleriyle içerecek, kapsamlı bir “Aliağa Ansiklopedisi”nin hazırlık çalışmalarını da sürdürüyor. A’dan Z’ye Aliağa ile ilgili önemli şahsiyetler, tarihi kişilikler, yer isimleri, kurum ve kuruluş tarihçeleri gibi Aliağa ile ilgili tüm bilgiler ansiklopedi formatında hazırlanarak basılacak. Eser, Aliağa ile ilgili bugüne kadar yazılmış ansiklopedik formatta ve geniş kapsamda ilk yayın olacak.

 

“SEN DE GEÇMİŞİNİ PAYLAŞ”

Öte yandan belediye yapılan ve gelecekte yapılacak kültürel yayınlarla ilgili vatandaşlardan bilgi, belge, fotoğraf ve hatıraları toplayarak arşivliyor. Geçmişte Aliağa’ya hizmet etmiş, geçmişin anılarını yaşatanlarla görüntülü sözlü tarih çalışmaları da yapılıyor. Küçük bir köyden, dev bir sanayi kentine dönüşen Aliağa’nın bu değişiminin tanığı olan Aliağalıların hatıraları kayıtlara geçiriliyor.  Aliağa Belediyesi yapılan çalışmaların daha geniş kesimlerce duyulması ve arşiv katkılarının sağlanması için “Sen de geçmişini paylaş, Aliağa Tarihinde yerini al” sloganlı afişlerle bilgilendirme yapıyor.

KENT BELLEĞİ VE ANI EVİ HAZIRLIĞI

Aliağa Belediyesi, bölgenin geçmişine ışık tutacak her türlü bilgi, belge, dokuman, eşyanın arşivlenip sergileneceği bir “Aliağa Kent Belleği ve Anı Evi” kurulması için harekete geçti. Aliağa’nın, köy ve beldelerinin tarihini ve kültürünü, yaşam alışkınlıklarına dair birçok belge ve birikim Anı evinde sergilenebilecek.

 

Kültürün geçmişten geleceğe taşınmasının önemine dikkat çeken Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar, “Binlerce yıllık kültür birikimini geleceğe taşımak hepimizin görevi ve sorumluluğu. Kentleri kent yapan, geçmişten bugüne taşıdığı değerlerle oluşan kimlikleridir. Çok kültürlü, çok renkli, çok birikimli bir geçmişi var Aliağamızın. Biz gerek yayınladığımız kitaplarla, gerek sözlü tarih araştırmalarımızla bu köklü geçmişi geleceğe taşımak istiyoruz. Gelenek göreneklerimizi, yeme içme kültürümüzü, ekonomik, sosyal tarihimizi unutulmadan geleceğe aktarmak çabasındayız. Geçmişe dair fotoğrafların, filmlerin, arşiv niteliğindeki belgelerin, etnoğrafik eşyaların korunup sergileneceği bir Kent belleği Anı Evi kurma düşüncesindeyiz.  Bu konuda Aliağa’lı hemşehrilerimizin de fotoğraf, bilgi, hatıralarını, geçmişi hatırlatan eşya desteğini bekliyoruz.” Dedi.