RURITAGE İZMİR KOORDİNASYON MERKEZİ AÇILDI

İzmir Büyükşehir Belediyesinin destek almaya hak kazandığı "RURITAGE Kültürel Miras Esaslı Sistematik Stratejiler Yoluyla Kırsal Yenilenme" projesinin İzmir Koordinasyon merkezi törenle açıldı. Avrupa Birliği'nin HORIZON 2020 Programı...

Özgürses Gazetesi
10:52 -
Abone ol
RURITAGE İZMİR KOORDİNASYON MERKEZİ AÇILDI

İzmir Büyükşehir Belediyesinin destek almaya hak kazandığı “RURITAGE Kültürel Miras Esaslı Sistematik Stratejiler Yoluyla Kırsal Yenilenme” projesinin İzmir Koordinasyon merkezi törenle açıldı.

Avrupa Birliği’nin HORIZON 2020 Programı kapsamında oluşturulan “RURITAGE Kültürel Miras Esaslı Sistematik Stratejiler Yoluyla Kırsal Yenilenme” projesi için Bergama Kozak Yaylası Yukarıbey Mahallesi’nde RURİTAGE İzmir Koordinasyon Merkezi inşa edildi.

İnşa edilen koordinasyon merkezinin açılış törenine İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Özuslu,İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Rektörü Yusuf Baran, Bergama Belediye Başkanı Hakan Koştu, Dikili Belediye Başkanı Adil Kırgöz, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı.

Törende konuşma yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Özuslu, Değerlere sahip çıkarken geleceğe bakmayı da ihmal etmemek gerektiğini belirterek,”Çocuklarımızın daha iyi okullarda okuması ve uluslararası anlamda rekabet etmesi için ne yapılması gerekiyorsa, değerlerimize sahip çıkarak yapacağız.” dedi. Özuslu, projeye destek veren paydaşlarla birlikte el birliği ile bu büyük projeyi daha iyi projelerle geleceğe taşıyacaklarını belirtti.

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Rektörü Yusuf Baran da Türkiye coğrafyasının önemine değinerek “Sahip olduğunuz fırsatları Bergama, Dikili, Kınık ilçelerimizin beraber oluşturduğu Bakırçay Havzası ve bu havzada sahip olduğumuz tüm kaynaklarımızı, dünyaya tanıtmak ve bu tanıtım üzerinden de bu bölgemizin her anlamda kalkınmasının önünü açmak bu proje ile mümkün olacaktır” şeklinde konuştu.

BAKANLIK VE ÜNİVERSİTELER ÖZVERİLİ BİR ÇALIŞMA İÇERİSİNDE

Törende konuşan Bergama Belediye Başkanı Hakan Koştu Bakırçay Havzası’nın önemine dikkati çekerek bu bölge için ellerinden geleni yapacaklarını kaydetti. Başkan Koştu , “ Bakırçay havzası İzmir’in en önemli tarım havzalarından biri. Bergama’nın en müstesna yerlerinden biri olan Kozak Yaylasındayız. Kozak Yaylası’nın Türkiye için önemi çok büyük. Burası yer üstü ve yer altı kaynaklarıyla doğal güzellikleriyle, çam fıstığı ile granit taşı ile eşi benzeri olmayan havzalarımızdan biri. Hem tarihin hem de turizm açısından önemli olan bu bölgede tarım da çok önemli. Özellikle Kozak yaylasında son dönemde çam fıstığında yaşanan verim kaybı var. Bunun için hem bakanlığımız hem de üniversitelerimiz özverili bir çalışma içerisinde. 8 yıldır ruhsatlandırılmış bir ilaç bulunamadı. Tabi bu bulanamayacağı anlamına gelmez. Tüm dünyada bu hastalık mevcut. Akdeniz ülkelerinin birçoğunda bu sorun yaşanıyor. Bergama içinde çok büyük bir ekonomik kayıp. İnşallah en kısa zamanda bilimsel çalışmalar sona erer ve Kozak Yaylası eski günlerine kavuşur. Büyükşehir Belediyemize bu önemli proje için bir kez daha teşekkür ediyorum” dedi.

Konuşmaların ardından RURITAGE İzmir Koordinasyon merkezinin açılış kurdelesi kesildi. Ardından törene katılan konuklar, koordinasyon merkezinin bölümlerini gezdi.

RURITAGE PROJESİ

İzmir Büyükşehir Belediyesi İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü ve Demir Enerji ile yerel paydaşlık ilişkisi kurarak, 2017 yılında RURITAGE projesine katılmak için başvuruda bulunmuştu. İki aşamalı başvuru sürecini geçen İzmir, bu proje için üç paydaş arasında dağılmak üzere 550 bin euro hibe almaya hak kazanmıştı. Proje kapsamında 13 rol model/öğretici ve 6 uygulayıcı/öğrenici kent var. Rol model kentlerin bu projedeki işlevleri, yaptıkları uygulamaları anlatmak ve deneyimlerini paylaşmak olacak. İzmir’in de aralarında bulunduğu 6 kent ise “uygulayıcı” olarak projede konumlanıyor.

Proje 2018 Haziran ayında, İtalya’nın Bolonya şehrinde yapılan başlangıç toplantısıyla resmi olarak başladı. Dört yıl sürecek çalışma, 2022 yılının Mayıs ayında, Paris’te UNESCO’nun ev sahipliği yapacağı toplantı ile tamamlanacak. Proje, Bergama, Kınık ve Dikiliyi içine alan Bakırçay Havzası’nın ekonomik ve sosyal gelişimine katkı sağlayacak.