BAŞ­KAN BERK, AHİLİK HAF­TA­SI’NI KUT­LA­DI

Aliağa Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Serdar Berk’, 31. Ahilik Haftası dolayısıyla mesaj yayınladı. Aliağa Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Serdar Berk, Ahilik Kültür Haftası nedeniyle bir mesaj yayınladı. Aliağa Esnaf ve San...

Özgürses Gazetesi
08:57 -
Abone ol
BAŞ­KAN BERK, AHİLİK HAF­TA­SI’NI KUT­LA­DI

Aliağa Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Serdar Berk’, 31. Ahilik Haftası dolayısıyla mesaj yayınladı.

Aliağa Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Serdar Berk, Ahilik Kültür Haftası nedeniyle bir mesaj yayınladı. Aliağa Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Serdar Berk mesajında, Ahilik anlayışında, din, dil, ırk, mezhep farkı gözetmeksizin herkese eşit muamele yapıldığını, Ahilikte çalışmak, üretmek ve alın teri ile kazanmanın bir ahlak kuralı olduğunu ahiliğin halkın sanat ve meslek alanında yetişmesini sağlayan, onları ahlaki yönden yetiştiren, çalışma hayatında iyi insan meziyetlerini esas alarak düzenleyen bir örgütlenme olduğunu ifade etti.

Ahiliğin sevgi, kardeşlik ve dayanışma kurallarını benimseyen milletimize has bir kültür olduğunu belirten Başkan Berk “Kardeşlik, birlik, beraberlik gibi değerleri özünde toplayan, ticaret ile ahlâkı buluşturan bir hayat düsturu olan Ahilik, dünyada benzeri bulunmayan bir kültür ve medeniyet hazinesidir. Anadolu’da ticaret erbabının yaşattığı Ahilik, dünyaya örnek olacak insani değerleri ve uygulama örneklerini içinde barındırmaktadır. Bugün modern dünyada ticaret ahlakı, müşteri memnuniyeti, kalite standardı olarak ifade edilen birçok kavram Ahilik Teşkilatı çatısı altında asırlar öncesinde Anadolu topraklarında hayata geçirilmiştir. Anadolu Selçuklu Devleti’nin mayasında Ahilik vardır. Osmanlı Devletini cihan devleti yapan sır Ahiliktir” dedi.

Ahilik teşkilatının, günümüzün esnaf birlikleri ve meslek odalarının da temelini oluşturduğunu söyleyen Başkan Berk “Ahiliğin kardeşlik ve dayanışma gibi temel prensiplerini kendine şiar edinen esnaf ve sanatkârlarımız; “elini, kapını ve sofranı açık tut” öğretisini yaşam felsefesi kabul etmiş, muhtaç ve ihtiyaç sahibi olanların her zaman yanında yer almıştır. Ahilik kültürü; milli birlik ve beraberliğimizin coğrafyamızda her zaman en büyük teminatlarından birisi olmuştur. Ahilik Teşkilatı millet olmamızı, devlet olmamızı temin ve tesis eden önemli değerlerimizdendir. Ahiliğin kurucusu Ahi Evran Veli’nin ticaret ahlakına, dayanışmaya ve paylaşmaya dayanan ilkeleri, günümüzde de esnaf ve sanatkarlarımıza yol göstermektedir. Sanayi kentimizde de mevcut meslek kuruluşlarına bağlı esnaf ve sanatkarlarımız, geleneksel el sanatları ustalarından en modern şekilde üretim yapan sanayicisine kadar Ahilik ilkelerini yaşatma gayreti içerisindedirler. Ahilik Haftasının, başta esnafımız olmak üzere Aliağamıza hayırlar, bereketler, bol ve helal kazanç getirmesini diliyorum” dedi.

(Özgür GÜN)