Down Sendromu tanısı için otomatik ölçüm

Down Sendromu hastalığı tanısında ense deri kalınlığının ölçüldüğünü belirten Prof. Dr. Güçlü, yeni nesil dört boyutlu ultrason cihazlarıyla otomatik ölçüm yapılabildiğini ve klasik yönteme göre tanı koymada hata payının or...

Özgürses Gazetesi
09:59 -
Abone ol
Down Sendromu tanısı için otomatik ölçüm

Down Sendromu hastalığı tanısında ense deri kalınlığının ölçüldüğünü belirten Prof. Dr. Güçlü, yeni nesil dört boyutlu ultrason cihazlarıyla otomatik ölçüm yapılabildiğini ve klasik yönteme göre tanı koymada hata payının ortadan kalktığını açıkladı.

Özel Tınaztepe Hastanesi Perinatoloji (yüksek riskli gebelik) Konsültan Hekimi Prof. Dr. Serkan Güçlü, dört boyutlu ultrason cihazıyla gebelikte Down Sendromunda tanı hassasiyetinin arttığını açıkladı. Yeni nesil dört boyutlu cihazın hastalığa tanı koymaya yardımcı olan ense deri kalınlığını otomatik olarak ölçtüğünü belirten Prof. Dr. Güçlü, cihazla gebelikte Down Sendromu taramasının daha hassas bir şekilde yapılabildiğini söyledi.

 

HATA PAYI AZALIYOR

Down Sendromu hastalığı tanısında anne karnındaki bebeğin 11’inci ile 14’üncü haftaları arasında ense deri kalınlığının ölçüldüğünü belirten Prof. Dr. Güçlü, “Ense kalınlığı arttıkça bebeğin Down Sendromuna yakalanma riski de artıyor. Dört boyutlu görüntü sağlayan ultrason cihazı ense deri kalınlığını otomatik ölçüyor. Elle yapılan ölçümdeki milimetrik hatalar bile hastalığın risk hesabını değiştirebiliyor. Bu yüzden otomatik ölçüm, doktora hasta açısından daha avantajlı bir bilgi sağlıyor. Bu sayede kişiye ait hatalar ortadan kalkıyor. Aksi takdirde ense kalınlığını ölçerken bir hata yapıldığında hamile anneden boş yere amniyon sıvısı alınabilir” dedi.

 

BEBEĞİN MİMİKLERİ GÖRÜLEBİLİYOR

Bazı annelerin ilk gebeliklerinde telaşlı ve endişeli olduğunu belirten Prof. Dr. Güçlü, “Cihaz sayesinde bebeklerin gülüşlerini, mimiklerini, dönüş hareketlerini bile görebiliyoruz. Cihaz gerçeğe yakın bir görüntü veriyor. Telaşlı ve endişeli olan anneler bu görüntüleri görünce motive oluyorlar, moralleri düzeliyor. Bebeğin gülüş hareketini de birebir görebiliyoruz” diye konuştu.