CHP Aliağa Belediye Başkan Aday Adayı Ümit Devran; ” Konut sorunu, kanayan yaramız” 

CHP Aliağa Belediye Başkan Aday Adayı Ümit Devran; ilçe halkının son yıllarda öne çıkan en büyük sorunlarından birinin konut ve dönüşüm olduğunu söyledi. Aliağa nüfusunun, dev sanayi yatırımları ve beraberindeki göç dalgası ile...

Özgürses Gazetesi
10:20 -
Abone ol
CHP Aliağa Belediye Başkan Aday Adayı Ümit Devran;  ” Konut sorunu, kanayan yaramız” 

CHP Aliağa Belediye Başkan Aday Adayı Ümit Devran; ilçe halkının son yıllarda öne çıkan en büyük sorunlarından birinin konut ve dönüşüm olduğunu söyledi. Aliağa nüfusunun, dev sanayi yatırımları ve beraberindeki göç dalgası ile  1970-2011 yılları arasında  yüzde 306 arttığına dikkat çeken Devran; ilçede kiralık ya da satılık konut ve arsaların fahiş rakamlarda olduğunu; zaten yerleşim alanı sıkıntısı olan ilçenin; artan nüfus özellikleri ve imar planı değişiklikleri ile doğru orantılı bir açılıma, hatta dönüşüme ihtiyaç duyduğunu belirtti. Sorunun kanayan bir yara haline geldiğini söyleyen CHP Aliağa Belediye Başkanı Ümit Devran; sözlerini şöyle sürdürdü;

Arap saçına dönmeden önlem almak…

” Aliağa’nın nüfusu geçtiğimiz yıl  3 bin 660 kişi artmış. Bu ülkenin en büyük illerini dahi geride bırakan bir artış. Pek çok alanda dev üretim tesislerimiz var. Gelişmiş teknolojiyle olduğu kadar, emek yoğun işletmelerle de öne çıkıyoruz. Dolayısı ile en çok göç alan yerlerin başındayız. İnsanlar, buradaki iş potansiyelinden yararlanmak ve yerleşmek için geldiğinde konut sorunu ile karşılaşıyor. Kent merkezi yerleşim alanı olma noktasında sıkışmış durumda. Atıl alanların toplu konutlarla, halkın yararına dönüştürülmesi elzem. İnsanlar, bütçelerine uygun kiralık ve satılık konut sahibi olabilmeliler. Hem Aliağa’nın yerleşik halkı hem buraya yatırım yapmak isteyenler hem de burada işe başlayanlar için ortak sorunumuz. Sonuç olarak; kentsel yapılanmayı öngörüyle; ekonomik ve sosyal gelişmelerle ele almıyorsanız;  imar planlarınızdan alt yapı hizmetlerine kadar tüm unsurları gözönünde bulundurmuyorsanız işler arap saçına dönüyor. Bugünün en büyük derdi bu.Bundan sonrası için ilçemizin gelişme ivmesinde değişim olmayacak, bu özellikleriyle yola devam edecek. En azından bundan sonrası için doğru adımlara ihtiyacımız olduğu ortada.”

Ne halkın ne de…

Aliağa’da faaliyet gösteren sanayi kuruluşlarının yaklaşık 45.000 kişiyi istihdam ettiğini belirten CHP Aliağa Belediye Başkan Aday Adayı Ümit Devran; ayrıca şunları söyledi; ” sorun öyle bir hal almıştır ki; artık ne halkın kıpırdayacak ne de çözüm kurumlarının kaçacak yeri yoktur. Kentsel dönüşüm; çarpık bir kentleşmenin yerinde dönüşümüdür. İlçemizde ise dönüşüm, atıl alanların ıslahı, yeni alanların alt yapı ve yasal düzenlemelerle halka açılması gerçeğinden hareketle ele alınmalıdır. Hizmeti; bir bütün olarak ele almalıyız. Çünkü; insan hayatı, ekonomisiyle, günlük yaşamıyla, sokağıyla, çöpüyle, barınma imkanıyla, eğitimi, sağlığıyla bir bütün. Şehirleri planlarken de belediyelerin kriteri onların ihtiyaçları olmalı. Yoksa, yap bozlarla ayağa kalkamayan kentler ve mutsuz insanlarla karşı karşıya kalırız.”

Adım atmak gerekli…

Aliağa merkezi dışında; konut alanı olabilecek yerlerin ise alt yapıları olmadığını belirten CHP Aliağa Aday Adayı Ümit Devran; ” Kent çevresindeki alanlarda ise alt yapı yokluğu  ve imar planları sorunu baş göstermektedir. Yeni bir imar yasası çıkması gerekiyor ancak; kısmi başlangıç adımları da bugüne kadar atılmamış. Öyle ki; elektrik, su, doğal gaz,ulaşım,kanalizasyon gibi  alt yapı hizmeti yatırımlarını yapacak belediyedir.Bu yatırımları yapmakla yükümlü olan kurumlar, çözüm düğmesine kendileri basacakken; imar izni verememek noktasında sıkışmış görünmekteler.” diye konuştu.

Aliağa’nın önümüzdeki 10-15 yıl içinde 125 bin – 150 bin nüfusa ulaşacağının öngörüldüğünü hatırlatan Devran;  ” Bu sorunun ivedilikle çözülmesi gereklidir. Alt yapı çalışmaları başlatılmalıdır. En azından imar planları için ortadaki bu engel kalkmalıdır.  Bugün ilçemizin acil olarak 4-5 bin konut ihtiyacı olduğu ilgili tüm kesimlerce açıklanıyor . Bu adımları atmamız gerekli.” dedi.