Başkan Tosun Almanya’da mülteci sorununa bakışını ve projelerini anlattı

Dikili Belediye Başkanı Mustafa Tosun, Almanya’nın Aşağı Saksonya eyaletine bağlı Hameln-Pyrmont bölgesinde düzenlenen çalıştaya katılarak, mülteci sorununa Dikili ölçekli ilişkin çözüm önerilerini ve bu doğrultudaki belediye hi...

Özgürses Gazetesi
02:25 -
Abone ol
Başkan Tosun Almanya’da mülteci sorununa bakışını ve projelerini anlattı

Dikili Belediye Başkanı Mustafa Tosun, Almanya’nın Aşağı Saksonya eyaletine bağlı Hameln-Pyrmont bölgesinde düzenlenen çalıştaya katılarak, mülteci sorununa Dikili ölçekli ilişkin çözüm önerilerini ve bu doğrultudaki belediye hizmetlerine ilişkin bilgi verdi.

Mülteci sorununa karşı gösterdiği mücadele ve eylem birliğiyle dünyada adını sıkça duyuran ve gerçekleştirdiği etkinliklerle tüm dikkatleri üzeri toplayan Act. NOW kuruluşu tarafından Almanya’nın Aşağı Saksonya eyaletine bağlı Hameln-Pyrmont bölgesinde ‘Çocuk Hakları ve Mülteci Çocuklar’ isimli çalıştay düzenlendi.  Çalıştaya Türkiye’den Dikili Belediye Başkanı Mustafa Tosun’da katılarak, mülteci sorununa ilişkin görüş, öneri ve çözüm projelerini anlattı.

Avrupa’nın Gözü Kulağı Bu Çalıştaydı

NOW Belediye Başkanları Ağı tarafından Hameln-Pyrmont Bölgesi Belediye Başkanı Tjark Bartels’in ev sahipliğinde düzenlenen çalıştayın “mülteci çocuklarının yaşadıkları sorunlar ile sosyal uyumu destekleyen çözüm önerileri” başlıklı oturumlarına, Marktgemeinde Bernstein Belediye Başkanı Renate Habetler, Neüdörfl Belediye Başkanı Dieter Posch, Sjenica Belediye Başkanı Hazbo Mujovic, Naameh Belediye Başkanı Charbel Mattar, Rachaya Alwadi Belediye Başkanı Bassam Dalal, Greater Ma’an Belediye Başkanı Akram Kreishan, Ramtha Belediye Başkanı Hosain Abu Al Shieh ve Gioiosa Ionica Kent Meclisi Başkanı Maurizio Zavaglia ile birlikte Türkiye’den de Dikili Belediye Başkanı Mustafa Tosun katıldı.  Ürdün’den İtalya’ya, Lübnan’dan Avusturya’ya, Sırbistan’dan, Almanya’ya kadar mülteci sorunuyla baş başa kalan ülkelerin temsilcilerinin yoğun katılımıyla gerçekleşen çalıştaya Türkiye’den belediye başkanı olarak katılımcı olan Dikili Belediye Başkanı Mustafa Tosun yaptığı konuşmasında, mülteci soruna ilişkin görüş, öneri, düşünce ve belediyecilik uygulamalarını anlattı.

“El Ele Verirsek Mülteci Sorununu Çözeriz”

Dikili Belediye Başkanı Mustafa Tosun çalıştayda, mülteci sorunun ilk gününden itibaren çözümünün ancak barışçıl yollarla olabileceğini savunduklarını ve bunun da insanların anavatanlarında huzur içinde yaşamalarına olanak sağlayacak ortamların tahsis edilmesi, eğitim, bilim, sağlık, barınma ve gıda imkânlarına kolayca ulaşabilmesiyle mümkün olacağını anlattı. Konuşmasında, yasadışı yollarla Midilli Adası’na geçmek isteyen mülteci ailelerin yaşadıkları dramlara kesitler sunan Tosun, artık kaybedecek zamanın kalmadığını belirterek, herkesin taşın altına elini koymasıyla yaşanan bu drama son verilmesi gerektiğini savundu. Dikili halkının, mültecilerin hayatlarını daha da zorlaştıracak Mülteci Kampları yapılma kararı karşısında onurlu bir duruş sergileyerek, bu kararın geri çekilmesini sağladığını dile getiren Dikili Belediye Başkanı Mustafa Tosun, kitlelerin el ele verdiğinde yanlışların ortadan kalkacağını belirtti. Tosun “Biz, Dikili halkı olarak dünyanın her noktasında barış istiyoruz ve birlikte barış içinde yaşamı savunuyoruz. Tüm Avrupalı ve dünyalı kardeşlerimizin de bu düşüncenin etrafında kenetlenmesiyle dünyada savaşların, acıların, gözyaşının son bulacağını savunuyoruz. Bu nedenle NOW Belediye Başkanları Ağı tarafından düzenlenen bu çalıştayı çok önemsiyoruz. Buradan çıkacak her karar dünya barışına dikilen bir fidan olacaktır” dedi.

Sosyal Uyuma Güzel Örnekler

Çocuk Hakları ve Mülteci Çocuklar Çalıştayı kapsamında alan gezileri de gerçekleştirildi. İlk olarak Romanya’dan gelen Roman, Doğu Avrupalı göçmenler ve mültecilerin bir arada yaşadığı mahallede “Bebegnunghaus Kuckkuck 14” projesi hakkında bilgilendirme yapılarak burada yaşayan toplulukların sosyal uyumu ile ilgili çalışmalar ve sportif, kültürel faaliyetler konusunda kesitler sunuldu. Ardından İngiliz Mahallesi’ne geçildi. Yerli halk ile mülteciler arasında uyumun kolaylaştırılması için düzenlelen faaliyetlerin yerinde gözlemlendiği çalışmada Alman ve mülteci çocuklar birlikte eğitim gördükleri bir anaokulu da ziyaret edildi. Son olarak Almanya’nın en iyi okulu seçilen ve Alman Entegrasyon Ödülü’ne layık görülen Elisabeth-Selbert Meslek Okulu ziyaret edildi. Okul öğretmenleri ve öğrencileri tarafından sunumlar yapıldı. Mülteci, göçmen ve Alman öğrencilerin bir arada okuduğu okulda gerçekleştirilen sunum sonrasında, heyet öğrenciler tarafından hazırlanan yemekte bir araya geldi.

“Eğitim ve Sağlık Bizim İçin Önemli”

Çalıştayın ikinci günü buluşmaları Hameln-Pyrmont Bölge Yönetimi Binası toplantı salonunda gerçekleşti. İlk oturumda Euro Vienna Proje Menajeri Michael Gansch tarafından Belediyelerle ilgili Avrupa Birliği Sınır Ötesi İşbirliği Projeleri, Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı konuları ile Birleşmiş Milletler, UNİCEF, Büyükelçilik Proje ve Fonları hakkında bilgiler verildi. İkinci oturumda ise Viyana Ludwig  Boltzmann İnsan Hakları Enstitüsü’nden NOW Çocuk Hakları Çalışma Grubu Yöneticisi Helmut Sax tarafından “Belediyelerinizde Çocuk Haklarını Nasıl Uyguluyorsunuz” başlıklı bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi. Çocuk Hakları’nın tarihsel sürecinin anlatıldığı ve BM Çocuk Hakları Sözleşmesi Maddeleri üzerinden grup çalışmasının yapıldığı toplantıda söz alan Dikili Belediye Başkanı Mustafa Tosun, çocuk ve gençlerin sağlık imkânlarından en üst seviyede yararlanarak eğitim olanaklarına eksiksiz ulaşmalarının en önemli haklardan biri olduğuna vurgu yaptı. Başkan Tosun, Dikili ilçesinde çocuklar için Çocuk Bilimevi’ni hizmete açtıklarını,  kentin iki ayrı noktasında da Gündüz Çocuk Bakım Evi inşasına başladıklarını ve yakın zamanda hizmete açacaklarını söyledi. Yine aynı hedef doğrultusunda Roman Kültür Merkezi projesinin tüm hızıyla devam ettiğini ve kısa zamanda bu merkezi de hizmete açacaklarını dile getirdi.

Bir Sonraki Buluşmanın Ön Hazırlığı Yapıldı

Öte yandan çalıştayın kapanışından önce gerçekleşen programda 27-28-29 Ocak 2019 tarihlerinde Viyana’da gerçekleşecek olan 6. NOW Belediye Başkanları Konferansı’nın ön hazırlık çalışması yapıldı. Konusu ” Sosyal Uyumun Teşvik Edilmesi-Toplumlarımızda Gençlerin Katılımı” olduğu için gençlik sorunları masaya yatırıldı.