2018’in İlk 9 Ayında Tüpraş’ın Net Karı 1 Milyar 973 Milyon TL

TÜP­RAŞ Ku­rum­sal İle­ti­şim Mü­dür­lü­ğü'nden ya­pı­lan açık­la­ma­da, plan­lı ba­kım­la­rın büyük öl­çü­de ta­mam­la­na­rak üçün­cü çey­rek­te tam ka­pa­si­te üre­tim ger­çek­leş­ti­ril­di...

Özgürses Gazetesi
11:00 -
Abone ol
2018’in İlk 9 Ayında Tüpraş’ın  Net Karı 1 Milyar 973 Milyon TL

TÜP­RAŞ Ku­rum­sal İle­ti­şim Mü­dür­lü­ğü’nden ya­pı­lan açık­la­ma­da, plan­lı ba­kım­la­rın büyük öl­çü­de ta­mam­la­na­rak üçün­cü çey­rek­te tam ka­pa­si­te üre­tim ger­çek­leş­ti­ril­di­ği bil­di­ril­di.

“TÜP­RAŞ, 2018’in ilk 9 ayın­da yurt içi mo­to­rin ve jet sa­tış­la­rı­nı geçen yıla kı­yas­la yüzde 7 ar­tı­ra­rak, ül­ke­mi­zin akar­ya­kıt ta­le­bi­ni kar­şı­la­ma­ya devam etti.” ifa­de­si­ne yer ve­ri­len açık­la­ma­da, tem­muz ayına 76,7 dolar/varil se­vi­ye­sin­den baş­la­yan ham pet­rol fi­ya­tı­nın, artan je­opo­li­tik risk­ler ve arz prob­lem­le­ri ne­de­niy­le 2018 yılı 3. çey­rek­te yüzde 9 artış kay­de­de­rek yılın ilk 9 ayını 83,7 dolar/varil se­vi­ye­sin­de ta­mam­la­dı­ğı, ilk 9 ayda or­ta­la­ma ham pet­rol fi­ya­tı­nın 72,1 dolar/varil ol­du­ğu kay­de­dil­di.
Bu yılın ilk 9 ayın­da kü­re­sel eko­no­mik bü­yü­me, hava tra­fi­ği talep bü­yü­me­si ve alt­ya­pı ya­tı­rım­la­rı­nın et­ki­si ile des­tek­le­nen dizel ve jet ya­kı­tı marj­la­rı­nın geçen yılın üze­rin­de ger­çek­leş­ti­ği­ne işa­ret edi­len açık­la­ma­da, “Ben­zin ve fuel oil marj­la­rı ise geçen yılın al­tın­da per­for­mans gös­ter­di. Tür­ki­ye pa­za­rı ise yılın ilk sekiz ayın­da dizel tü­ke­ti­min­de yüzde 8 bü­yü­me, jet ya­kı­tı tü­ke­ti­min­de ise yüzde 12,3 bü­yü­me ya­ka­la­dı. 2018 3. çey­rek­te tam ka­pa­si­te üre­tim ger­çek­leş­ti­re­rek Tür­ki­ye ta­le­bi­ni kar­şı­la­ma­ya devam eden TÜP­RAŞ’ın yurt içi satış mik­ta­rı 7,7 mil­yon ton olur­ken, top­lam satış mik­ta­rı ise 8,7 mil­yon tona ulaş­tı. İlk 9 aylık top­lam satış mik­ta­rı ise 22,3 mil­yon ton ola­rak ger­çek­leş­ti.” de­nil­di.

Açık­la­ma­da, şu bil­gi­le­re
yer ve­ril­di:
“TÜP­RAŞ 2018 yılı 3. çey­rek satış ha­sı­la­tı, bir ön­ce­ki yılın aynı dö­ne­mi­ne göre ham pet­rol fi­ya­tın­da­ki or­ta­la­ma yüzde 44 artış ve kur­da­ki or­ta­la­ma yüzde 60’lık yük­se­li­şin de et­ki­siy­le yüzde 110,9 ar­ta­rak 30,2 mil­yar TL, net kar ise yüzde 45 aza­la­rak 551 mil­yon TL dü­ze­yin­de ger­çek­leş­ti. Bu doğ­rul­tu­da, ilk 9 ay net kar 1 mil­yar 973 mil­yon TL oldu. Yılın ilk 9 ayın­da ra­fi­naj için top­lam 97 mil­yon dolar ya­tı­rım har­ca­ma­sı ya­pıl­dı.
Ku­rum­sal risk po­li­ti­ka­la­rı­mız çer­çe­ve­sin­de, güçlü fi­nans­man po­li­ti­ka­la­rı, etkin döviz po­zis­yo­nu yö­ne­ti­mi ve erken uzun va­de­li borç­lan­ma­lar­la yö­ne­ti­len bi­lan­ço­mu­zun için­de bu­lun­du­ğu­muz dö­nem­de yeni uzun va­de­li borç­lan­ma ih­ti­ya­cı bu­lun­ma­mak­ta­dır. Önü­müz­de­ki dö­nem­de de şir­ke­ti­mi­zin ope­ras­yon­la­rı­nı des­tek­le­yecek şe­kil­de güçlü bi­lan­ço­nun de­vam­lı­lı­ğı esas ola­cak­tır. TÜP­RAŞ, artan kü­re­sel re­ka­bet gü­cüy­le, ope­ras­yo­nel ve fi­nan­sal he­def­le­ri­ni ger­çek­leş­ti­re­rek, his­se­dar­la­rı, iş or­tak­la­rı ve ül­ke­miz için katma değer oluş­tur­ma­ya devam ede­cek­tir.”